21 Mart 2015 Cumartesi

Pişik Nedir? Pişik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ebeveyn olarak, bebeğimizin doğumundan itibaren sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak adına giyiminde,beslenmesinde, oynadığı oyuncaklarda kısacası kullandığımız her bebek ürününde en doğalını ve sağlığına en az olumsuz etki bırakacağına inandığımız ürünleri kullanmaya çalışıyoruz. Hatta bu sürecin içerisine hamile olduğumuzu öğrendiğimiz andan itibaren değiştirdiğimiz alışkanlıklarımızı da eklersek, aslında bebeklerimizin vücut bulmaya başladığı andan itibaren bu dikkatle yaşadığımızı söylemek yanlış olmayacaktır. Tam da bunun bir göstergesi olarak tüm gücümüzle bebeğimizi uzun bir süre boyunca emzirmeye çalışıyoruz ve hazır mama kullanmayı reddediyoruz yada onun vücut temizliğini sağlarken hep doğal içerikleri tercih ediyoruz. Ancak bir konu var ki bu konuda alternatif yaratabilme imkanımız çok da fazla değil. Evet bebek bezinden bahsediyoruz. Bebeğimizin doğduğu andan itibaren uzun bir süre boyunca düzenli bir şekilde kullandığı bir üründür bebek bezi. Aklımızda her zaman bebeğim için en kaliteli bebek bezi Prima mı, Molfix mi Huggies mi yoksa bilmediğim ancak çok kaliteli bir marka var mı acaba hangisi sorusu ve sürekli olarak farklı denemelerle bebeğimizin en rahat şekilde kullanabileceği bezi arama çalışmalarımız olmuştur. Bu yazının devamı ilk bakışta tahmin edeceğiniz şekilde bebek bezi ile ilgili gelişmeyecek aslına bakarsanız:) Bugün size bebek bezi kullanımanın maalesef ki doğal ve artık yadırganmayan sonucu olan bebeklerde pişik oluşumu, pişiğin tedavi yöntemleri ve pişik tedavisinde yardımına başvurduğumuz pişik kremleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Pişik yada tıbbi terim adıyla Diaper Dermatit, bebek bezi kullanılan bölgelerde, yani karın alt bölgesi, popo ve genital bölgede bebek bezi kullanımına bağlı olarak oluşan deri döküntülerine verilen addır.
Bebeğinizin, bez kullanımı olan bölgelerindeki derisi üzerinde sadece kızarıklar ve renk pembeleşmeleri görüyosanız biraz daha şanslısınız çünkü bu durum pişiğin henüz ilk seviyesinde olduğunu gösterir. Ancak ilgili bölgelerde içi sıvı dolu kabarcık oluşumlar ve/veya açık yaralar görüyorsanız bu ileri seviyede bir pişik ile karşı karşıya olduğunuzun bir göstergesidir. Burada önemle belirtelim ki hafif seviyedeki pişikler tedavi edilmez ise süreç içerisinde ağır seviyedeki pişiklere dönüşmektedir.
Peki pişik neden oluşur? Bunu önce en genelden başlayarak açıklamaya çalışalım. İnsan derisi uzun süre ıslak bırakıldığında deri üzerinde yer alan dokuların yapısında bozulma meydana gelir. Yapısında bozulma olan deriye bez sürtündüğünde, bu durum çok hızlı gelişen bir deri tahrişine neden olur. Bu tahriş, bezin vücutun bir kısmı ile deri arasına sıkıştığı noktalarda ( bacak arası gibi) artan sürtünmeden dolayı daha da şiddetlenir ve acı verir. Hassas derisi olan bebeklerde bez kullanımı pişiğin doğal bir sonucu olup genel anlamda pişik oluşumunun, bebeğinizin büyüdüğü her geçen gün, bir anlamda dış dünya ile temas ettikçe artacağını söylemek yanlış olmaz. Detaya indiğimizde ise pişik oluşumunun, anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin antibiyotik kullanıyor olması durumunda, anne sütünden katı gıda tüketimine geçen bebeklerde, aynı bebek bezi uzun süre altında kalan bebeklerde ( bezin uzun süre idrarlı kalması durumunda bez üzerindeki idrar amonyak oluşturur ve amonyak deride pişik etkisi yaratır),çok sık tuvalet yapan bebeklerde veya tüm bunlardan bağımsız olarak bez kullanımına karşı cildi hassasiyet gösteren bebeklerde daha çok görüldüğü söylenebilir.
Bebeğimizin pişik olması kadar, ebeveyn olarak bizlerin bunun ne kadar çabuk farkına vararak önlem alacağımız da çok önemli bir konudur. Pişiği anlamanın en kolay yolu bebeğimizin altını her değiştirdiğimizde ilgili bögeyi dikkatli bir şekilde incelemektir. Bu noktada bez kullanılan bölgeye nazaran pişik oluşumu ihtimali daha az olan koltukaltı ve boyun bölgesinin kontrolünün de her kıyafet değişiminde kontol edilmesi gerektiğini hatırlatıp konumuza devam edelim. Bez değişimi dışında, pişik oluşumu bebek derisinde yanma, kaşınma ve batma hissine neden olur. Bebeğiniz ise bu durumu tek iletişim kaynağı olan ağlama eylemini sürekli bir şekilde gerçekleştirerek size haber vermeye çalışır. Ebeveyn olarak bebeğimizin sürekli ağladığı durumlarda bize anlatmak istediği şeyin ne olduğunu adeta bir bulmaca çözer gibi bulmaya çalışırız. İşte böyle zamanlarda aklımıza düşen sorulardan birisi de acaba bebeğim pişik mi oldu? sorusu olmalıdır. Çünkü bebekler acıktıkları, uyumak istedikleri veya gaz sancıları olduğunda ne oranda ağlıyorlarsa, pişik oluşumu gibi hassas ciltlerine zarar veren bir acı yaşadıkları durumda bundan çok daha fazla ağlamakta ve huzursuzluk yaşamaktadırlar.
Pişik konusunda kilit öneme sahip nokta pişik oluştuktan sonra tadavi etmeye çalışmak yerine pişiği oluşturan nedenlerin farkına vararak, bebeğinizin cildinden pişik oluşmasını engellemeye çalışmaktır. Çünkü pişik oluşumunu engellemek, pişiği tedavi etmekten daha yönetilebilir bir sürece sahiptir ve pişik oluşumu çoğunlukla ebeveynlerin istemeden gözardı ettikleri bazı detaylar kaynaklıdır. Pişik oluşumunu engellemek adına, bebeğinizin cildinde tahriş oluşturabilecek sabun veya detarjan gibi ürünlerle temizlik sağlanmamalıdır. Bebeğinizin altını her değiştirmenizde bez ile kaplı olan bölgeyi mutlak suretle ılık bir su ile temizlemeli, temizlik sonrasında ise bebeğinizin cildini, kendi kendine kurumasını sağlamak için bir süre açık bırakmalısınız. Mendil veya havlu gibi kurulayıcı maddeler ile bebeğinizin cildini kurutup yeniden bez ile kapattığınızda, bebeğinizin cildi temiz hava alamayacak, kuruyacak ve sonrasındaki bez teması ile pişik oluşum süreci hızlanacaktır. Buna ek olarak, bebeğinizin alt bezini katı veya sıkı dışkı oluşumunu beklemeden sık sık değiştirmelisiniz. Her bez değişimi bebek cildinin bir süre hava alması anlamına geldiğinden, bu bile tek başına pişik oluşumunu azaltacak bir eylem olacaktır. Bunun yanısıra bebeğinizin beslenmesine dikkat ederek, ishal oluşumunu tetikleyen gıdalardan bebeğinizi uzak tuttuğunuzda pişik oluşum riskinde yine önemli bir azalma olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Tüm dikkat ve hassasiyetinize rağmen bebeğinizin yine de pişik olması durumunda, pişik olan bölgenin hijyenini sağladıktan sonra pişik kremlerinden yardım alabilirsiniz. Bu kremler pişik oluşumu sonrasında tedavi amaçlı kullanılabileceği gibi, bebeğinizin her bez değişimi sonrasında, temizlenmiş bir cilt üzerine uygulandığında ise pişik önleyici rol üstlenebilirler. Bu kremlerin en temel özellikleri ilk etapta ciltteki gerilmeyi ve tahrişi yok ederek cildi rahatlatmalarıdır. Sonrasında ise cilde eski nem ve yumuşaklğını kazandırarak pişik öncesi halinin geri kazanımını sağlarlar.
Pişik, neredeyse tüm bebeklerde görülen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır ve bir çok rahatsızlık gibi önceden alınan önlemler ile oluşma riski azaltılabilir. Oluştuğunda ise, uygulayarak çözüm alabileceğiniz belli tedavi yolları mevcuttur. Son olarak güneş yanığının da bir tür pişik olduğunu unutmamanızı ve uzun süre geçmeyen pişiklerde mutlaka uzman doktor görüşü almanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder