17 Şubat 2015 Salı

Alabaş Nedir ? Faydaları Neler ?

Fotoğrafta gördüğünüz turpa benzeyen kırmızı şeyi geçen hafta pazardan aldım , ne aldığımı bilmeden :)
 Nassı yani demeyin !!
Satıcı ' Her derde deva alabaş otu ' diye bağırıyordu.
Alayım nasıl olmazsa google sorarım , nasıl pişirileceğini dedim.
İnternette araştırdım , faydalarını , nasıl yeneceğini , yemeklerini.


Yemek çeşiti olarak salatası , zeytinyağlısı,dolması,yoğurtlusu, çorbası ...vs yapılıyormuş. Ben kabuklarını soyup küp küp doğradım limonlu, zeytinyağlı, maydanozlu salata gibi yaptım. Tadını nasıl tarif etsem ki , lahana gibi bir garip ama lezzetli. Çok pahalı değil 2 sine 1.5 lira verdim .Netten bulduğum yazıyı paylaşayım ; kaynak belirteyim  pudra.com dan aldım. 




Alabaş nedir? 


Alabaş, şalgama ve turpa benzeyen, açık yeşil ve eflatun olmak üzere iki rengi bulunan, hem yumrusu hem de yaprakları yenebilen turpgiller ailesinden bir sebze. Vitamin ve mineral bakımında zengin bu sebze, oldukça lifli bir yapıya sahip. Özellikle yüksek miktarda A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ile kalsiyum, demir, potasyum ve fosfor içeriyor. Turpgiller ailesinde yer alan diğer sebzeler gibi (brokoli, Brüksel lahanası, lahana vb.) Alabaş da kuvvetli bir antioksidan; birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği olduğu biliniyor.

Türkiye’de daha çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen bu sebzenin, özellikle Amerika ile Orta ve Kuzey Avrupa’da yaygın olarak üretildiğini söyleyebiliriz.

Alabaşın faydaları neler? 


Her derde deva sebzelerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Alabaş’ın bilinen en önemli faydaları şunlar:
  • Güçlü bir antioksidan olduğu için kansere karşı koruyucu özelliği olan Alabaş, akciğer ve kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini aza indiriyor.
  • Tansiyonu dengeliyor, yüksek tansiyona iyi geliyor.
  • Sinir sistemi hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunuyor.
  • Nefes darlığı ve astıma iyi geliyor.
  • Kalp ve dolaşım hastalıklarından koruyor.
  • Böbrek taşı, katarakt ve felç oluşumunu azaltıyor. Aynı zamanda böbrek ve safra kesesinde oluşan taşların düşmesine yardımcı oluyor.
  • Yüksek oranda demir içerdiği için kansızlığa iyi geliyor.
  • Suyu öksürüğe ve bronşite birebir.
  • Bebek emziren kadınların sütünü artırıyor.
  • Kalorisi son derece düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı oluyor.

Alabaş nasıl yenir? 


Yumru şeklinde bir gövdesi ve bu gövdenin üzerinden uzanan bolca yaprağı olan alabaşı sofralarınıza pek çok şekilde konuk etmeniz mümkün. Yumrusundan pek çok çeşit çorba, yemek, salata yapılan sebzenin yapraklarını ise lahana gibi sararak pişirebilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, bütün turpgiller gibi alabaş da vücuttaki iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle eğer haftada 3-4 defadan daha fazla tüketecekseniz, iyot bakımından zengin beslenmeniz gerekiyor.



Sizler daha önce gördünüz mü , yediniz mi ? 

Merakta bırakmayın beni

Sevgiler,
Canan

1 yorum: