11 Mayıs 2015 Pazartesi

Yaz Aylarında Bebek Beslenmesi

Havalar ısınmaya, yaz mevsimi yavaş yavaş etkisini hissettirmeye başladı. Bu dönemde, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerin de beslenme unsurlarında mevsime uygun değişiklikler yapılması uygun olacaktır. Özellikle 0-6 ay dönemini geride bırakan ve ek gıdaya başlamış olan bebeklerde, annelerimizin tercihe göre Milupa, Ülker gibi markaların ek gıda ürünleri yada vakit buldukları ölçüde evde hazırlamış oldukları ek gıdalarda, mevsimin etkisini de göz önünde bulundurarak, bol enerji veren ancak vücudu daha az yoracak ürünleri tercih etmeleri gerekiyor.

Bebeklerin yaz aylarında nasıl beslenmeleri gerektiği ile ilgili olarak annelerin akıllarında çok büyük soru işaretleri ile gezmeleri ve bir panik havası içerisinde olmalarına gerek bulunmuyor. Zira, annelerimiz mevsime göre değişen kendi beslenme alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak bebeklerinin yeni beslenme düzenlerini buna göre ayarlayabilirler. Zaman sorunundan dolayı bebeğini hazır gıdalarla besleyen annelerin, meyve içerikleri yoğun olan ve kavanozlar içerisinde satılan mamaları incelemeleri gerekmektedir. Mamaların içerikleri hakkındaki detaylı bilgiyi Aptamil, Bebelac gibi markaların kendi web siteleri üzerinden de inceleme yaparak edinebilirler.
Beslenme beslenmesi, genel olarak da insan beslenmesinin özü, minimum yiyecek tüketerek maksimum enerjiyi sağlamak prensibi üzerine kuruludur. Dolayısıyla beslenme amacıyla tüketilen ürünlerin öncelikli olarak yüksek enerji veren besinler olması tercih sebebi olmalıdır. Bunun yanısıra vücudun güçlenmesi ve hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlayan vitamin, protein ve kalsiyum içerikli gıdalar öncelikli olarak tüketilmelidir. Buraya kadar belirtilen hususlar hem bir anne hem bir bebek için geçerli olan hususlardır. Bu noktanın üzerinde bu denli durulmasının sebebi ise bebeğinizin için en doğru beslenme içeriğini belirlemenin aslında ne kadar kolay olduğunun anlaşılmasını sağlamaktır.
Bebekler özelindeki beslenmeye gelindiğinde ise hassas ve gelişmekte olan vücut yapıları nedeniyle bebeklerin sindirimi ve vücuttaki emilimi görece daha kolay olan besinlerle beslenmesi gerektiği söylenebilir. Burada en önemli noktalardan biri, bebeğin çok fazla miktarda gıda tüketmesinin aslında onun ne kadar iyi beslendiği anlamına gelmediğinin farkında olunmasıdır. Bebekler karbonhidrat, protein ve vitamin miktarı çok iyi ayarlanmış uygun ölçülerdeki bir beslenme ile hem sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ederler hem de yemek yemenin keyfine varırlar ve yemek yemekten sıkılmazlar. Söz gelimi bir kahvaltı öğününde, bebeğin öncelikle karbonhidrat oranı yüksek bir gıda olan tahıl grubundan bir ürün, bunun yanısıra protein oranı yüksek olan yumurta ile birlikte hem sıvı ihtiyacını karşılayan hem de enerji verici özelliği olan bir meyve veya taze sıkılmış bir meyve suyu ile beslenmeleri uyugn olacaktır. Kahvaltı öğünü, vücudun bir önceki öğünü aldığı saat ile arada en uzun zaman geçirdiği öğün olduğundan, özellikle meyve ve yumurta tüketimi bebek için önem arz etmektedir. Öğle yemeğinde ise et veya tavuktan en az bir tanesi ile oluşmuş, püre veya çora kıvamında bir besin maddesi tüketilmesi uyugn olacaktır. Bunun yanısıra bebeğin damak tadının zenginleşmesi adına, mevsimin en gözde çocuk beslenme ürünü olan doğal süt içerikli bir dondurma da bebeklere tattırılabilir. Dondurma, özellikle enerji verme açısından etkin bir gıda ürünüdür. Akşam yemeğinde ise öğlen verilen protein ürünü değiştirilerek ( gündüz et verildiyse akşam tavuk veya balık gibi) bu kez bir tatlı muhallebi ile öğün tamalanabilir. Böylece bir gün içerisinde bebek hem farklı içerikleri denemiş hem de yeterli oranda beslenmiş olacaktır. Bu arada gün içerisinde bebeklerin kaybettikleri sıvıyı geri kazanabilmeleri adına su taksviyesi önem arz etmektedir.
Söz konusu bebekler olunca, ebeveynler her konuyu azami dikkat ve özen gösteriyorlar. Bu çok güzel bir durum olmakla birlikte aslında her konuda, basit ve akılcı çözümler olduğu da unutulmaması gereken bir durum. Tatilin ve huzurun ve bol olduğu mutlu bir yaz dönemi geçirmeniz dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder