Görsel ve yazılı basında sağlıkla ilgili haberler her gün hız
kesmeden devam ediyor. Kimisi diyor ki bilim adamları yeni bir araştırma
yapmış. Beyaz et sağlıklıymış kırmızı et sağlıksız. Öbür kanalı açıyorsunuz tam
tersini söylüyorlar. Bu kadar bilgi karmaşasının içinde bütün bilgiler bir
girdap gibi beynimizin içinde dönüp duruyor. Bazı hastalıkların yediğimiz hormonlu
ve sağlıksız yiyeceklerden geldiği gün gibi aşikar. Biz tüketicilerin bu konuda
endişelerini gidermek için beyaz et sanayicileri ve damızcılıkları birliği
Besd-Bir çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Ankaralı yemek ve yaşam bloggerlarını toplayıp iki otobüs
dolusu kişiyi iki günlüğüne Bolu Gazelle otelde ağırlayarak. Prof. Dr.
Mehmet Akan’ı ve Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu nun öncülüğünde değerli
akedemisyenler ve birlik üyeleriyle birlikte bizlere kafamızda oluşan her türlü
soruyu aydınlatıcı bilgiler vererek, aldığımız bilgileri siz değerli
okuyucularımızla paylaşma fırsatı verdiler.
Her birimiz değerli hocalarımızın beyaz et ile ilgili
anlattığı bilgileri dikkatli bir şekilde dinleyerek notlar aldık. Öncelikle
protein deposu olan tavuğu niçin tüketmeliyiz ? sorusunun cevabı ile işe
başlayalım. Anne adayları ve çocukların gelişimi için önemli bir protein
deposudur. Tavuk eti tüketimi koroner kalp hastalıkları riskini azaltır.
Vücudun sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sistemi için vitamin kaynağıdır. Kolay
sindirilebilen bir et çeşididir. Kolay hazırlanır; sıcak veya soğuk
tüketilebilir.
Bizim ülkemizde ve dünyada da grip ve
nezle gibi bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı hastalıkların tedavisinde
bağışıklığı çok iyi artırdığı bilinen kollagen, elastin ve jelatini içinde en
fazla içeren tavuk eti ve tavuk kemiği haşlanıp çorbası yapılarak bağışıklık
sistemi güçlendirilir.
Yapılan üretimler denetleniyor mu ?
Ülkemizde Avrupa Birliği uyum süreciyle ilgili yasaların
uygulanmaya başlamasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son derece modern
elektronik cihazlarla periyodik olarak bütün tavukçuluk işletmelerden kan
numuneleri alıp herhangi bir zamansız ve reçetesiz antibiyotik kullanılmasıyla
ilgili Bakanlığın İl kontrol laboratuvarlarında analizler yapılarak
değerlendirmektedir.
Kurala uymayan işletmelere kapatılmaya kadar cezalar
uygulanmaktadır. Bu söylediklerim hem yumurta tavukları hem de etlik piliçler
için geçerlidir. Ülkemizde entegre tavuk işletmeleri kesim kalitesi ve pazara
sunumdaki sağlık ve tüketiciye ulaşana kadarki süreçte dünyada ki işletmelerle
rekabet edecek şartlara uygundur ve Uluslararası kalite standartları belgeleri
vardır.Ayrıca tavuk yemlerine hormon ve antibiyotik katmak kesinlikle yasaktır.
Tavuk kesim işlemi nasıl yapılmaktadır ?
Besi çiftliklerinden gelen tavuklar kesimhanede ters olarak
asılıp hafif elektrik akımlı suda sersemletilirler. Sersemleyen tavuklar tek
tek elle kesilirler. Tüyleri sıcak suda daldırılarak ya da buharla ( buna kuru
yolum deniyor) özel makineler ile yolunur. Daha sonra 3 saat kadar soğuk hava
depolarında bekletilip gerekli kontrollerden sonra iç organlar alınır parçalara
ayrılır.
Bu bilgileri edindikten sonra beypiliç
tehsislerine gittik hep beraber özel giysilerimizi giyip kesimhaneyi
gözlerimizle gördük. Her şey el değmeden ve özenle yapılıyordu. Tavuk
imalatının her çeşitini gözlemleme şansımız oldu. Bir sürü baharat kokusu eşliğinde
dolaşmak ve bilgilenmek süper bir gün yaşamamıza neden oldu. Güvenle tavuk eti
yiyebilirsiniz. Benim evimden hiç eksik olmaz ve bir sürü yemeğini yaparım.
Konuk severlikleri için sevgili Gülsen, sevgili Hayriye ve
Besd-Bir Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği'ne teşekkür ediyorum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder