Uzun zamandır piyasalarda oldukça telaffuz edilen bir isim var ‘‘Sneaker’’. Genelde gençlerin ağzında plesenk olmuş bir kelime ve bazı spor malzemeleri satan mağazalarda da bu ‘’Sneaker’’ kelimesi oldukça geçer oldu bu yüzden sneaker ne demek merak ettim. Öncelikle bu kelimenin gerçek kökeninin bir İngilizce kelimeden geldiğini sanırım hepiniz anlamışsınızdır.
Sneaker bir tarz demekmiş yani ben bunu böyle anladım. Spor ayakkabılarında kullanılan bir stil ya da ifade biçimi diyelim. Bunun çok eski bir tarihi bile var inanamayacaksınız. 1917 yıllarında Keds adlı bir markanın çıkardığı spor ayakkabı modeline bu isim verilmiş nedeni ise hiç ses çıkarmaması yani sessiz olmasıymış. Yani ‘’Sneak’’ Türkçe karşılığı sessiz demek. Yani kelimenin kökeni bunun amacını anlatıyor açıkçası. Hatta 1800 li yıllarda hırsızları yakalamak için kullanılabilir bir amacı bile varmış. Gerçekten enteresan!
Ancak o yıllardan günümüze kadar gelen bu ayakkabılar çok fazla değişime uğramış durumda. 1923 yılında ünlü basketbolcu Chuck Taylor Converse markasının ürettiği bu ayakkabı giymiş ve ondan sonra iyice popüler bir hale gelmiş. Ama günümüzde bu ‘’Sneaker’’ tipi ayakkabıları Adidas, Puma ve Nike daha çok kullanmaktaymış. Hatta bununla ilgili son zamanlarda açılan sadece sneaker ürünleri satan bir internet sitesi bile var. Sneaks Cloud ismi ile yayın yapan bu sitede bir çok sneaker ürünü bulabilirsiniz.
Daha çok ünlülerin giyerek popüler olmasını sağladığı bu ayakkabı türü ve modeli oldukça popüler olmuş ve uzun yıllardan günümüze kadar farklılıklar yaratarak gelmiştir. Hala aynı Sneaker ayakkabılardan söz ediliyorsa ve gündemde yer alıyorsa ne ayakkabıymış arkadaş dememek elde değil açıkçası.
Önemli olan ayakkabının bu özelliğinin yanında kaliteli bir içerik taşıması da ayrı bir etken. Bu açıdan tercih edilebilirliği daha yüksek oranda sanıyorum. Araştırınca karşıma çıkan bir özelliği beni şaşırttı gerçekten. Sneaker ayakkabılarının taban kısımlarında bir jel mevcut ve bu jel çok etkili bir koruyucu etki yaratıyor. 6 metre yükseklikten düşen bir yumurtanın 1-2 santim kalınlıktaki bu tabanın üstüne düşmesinde kırılmıyor. Evet yanlış okumadınız, kırılmıyor.Artık gerisini siz düşünün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder